RuimteScanner
De RuimteScanner is ontwikkeld om toekomstige ruimteclaims te kunnen vertalen naar een geïntegreerd ruimtelijk toekomstbeeld van Nederland. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse (sociaal-economische) toekomstscenario’s om een breed scala van mogelijke ruimtelijke toekomstbeelden te verkennen. Op basis van deze toekomstscenario’s wordt de ruimtebehoefte van verschillende sectoren per regio bepaald.
Aard van het model
De RuimteScanner (RS) is een GIS-georiënteerde modelleeromgeving die toekomstig ruimtegebruik simuleert. Dit wordt gedaan voor de sectoren wonen, werken, verblijfsrecreatie, windenergie en zonne-energie. Voor iedere sector wordt de toekomstige ruimteclaim vastgesteld en ingevoerd in de RuimteScanner, waarna per regio de lokale beschikbaarheid en geschiktheid van locaties bepaald worden. Het centrale mechanisme van de RuimteScanner bestaat uit de allocatie van de regionale claims per sector aan de beschikbaar veronderstelde locaties (gridcellen) binnen de regio op basis van hun geschiktheid. Eerst wordt de claim gealloceerd op NVM niveau. Indien er een restclaim overblijft wordt deze gealloceerd op COROP niveau, en vervolgens op provincie niveau. Het model stopt met alloceren als alle beschikbare locaties ‘op’ zijn of als aan de regionale ruimteclaim is voldaan.
Voorbeelden van resultaten en studies
Studies waarbij de RuimteScanner is ingezet zijn onder andere Ruimte voor Flexwoningen, de Ruimtelijke Verkenning 2023, de Planmonitor NOVI 2023 en 2024, en 'Straatje erbij'. De RuimteScanner is ingezet bij de studie Ruimte voor Flexwoningen om beschikbaarheid en geschiktheid van locaties voor flexwoningen te bepalen onder verschillende ruimtelijke belangen. Bij de Ruimtelijke Verkenning 2023 heeft de RuimteScanner bijgedragen aan de cartografische visualisatie van de vier mogelijke toekomstbeelden Mondiaal Ondernemend (een toekomstscenario waarin grote bedrijven de lead hebben), Snelle Wereld (de nog verder toegenomen digitalisering doet afstanden verdwijnen), Groen Land (veel ruimte voor de natuur) en Regionaal Geworteld (burgers nemen het initiatief in hun eigen leefomgeving).
Voor de Planmonitor NOVI 2023 en 2024 heeft de RuimteScanner bijgedragen aan het in kaart brengen van mogelijke toekomstige verstedelijking en waar deze mogelijke toekomstige verstedelijking kwetsbare gebieden aantast.
Bij de studie 'Straatje erbij' is de RuimteScanner ingezet om de potentie van de woningbouwmethode ‘Straatje erbij’ ter vermindering van het woningtekort te analyseren.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bas van Bemmel.
Kenmerken
- Modeltitel
- RuimteScanner
- Acroniem
- RS
- Documentatie
- naar de systeemdocumentatie