GLOBIO 3: A Framework to investigate options for reducing global terrestrial biodiversity loss

Publicatie

Bij onveranderd beleid zal de terrestrische biodiversiteit tussen 2000 tot 2050 in het zelfde tempo blijven dalen als tijdens de vorige eeuw. Dit is berekend met het model GLOBIO 3, dat beleidsopties die beogen mondiaal biodiversiteitsverlies te verminderen kan analyseren. Het model is gebruikt in internationale studies zoals de OECD Environmental Outlook, OECD Global Environmental Outlook 4 en The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB). Dit staat in een wetenschappelijke artikel in het gezaghebbende tijdschrift OECD Ecosystems.

Een mondiaal biodiversiteitsmodel voor de evaluatie van beleidsopties: GLOBIO 3

Het model GLOBIO 3 is door PBL in samenwerking met UNEP ontwikkeld voor de analyse van de door de mens veroorzaakte veranderingen in biodiversiteit in het verleden, het heden en de toekomst op regionale en globale schaal. Het model is gebaseerd op oorzaak-gevolg relaties tussen drukfactoren en biodiversiteit, gebaseerd op state-of-the-art kennis uit wetenschappelijke literatuur. Als indicator voor de biodiversiteit wordt gebruik gemaakt van de gemiddelde, relatieve populatie van de oorspronkelijke soorten in verhouding tot hun populatie in onverstoorde ecosystemen (Mean Species Abundance; MSA). De veranderingen in drukfactoren worden afgeleid met het IMAGE 2.4 model. De meegenomen drukfactoren zijn veranderingen in landgebruik en landgebruik intensiteit, fragmentatie, klimaatverandering, atmosferisch stikstofdepositie en infrastructuurontwikkeling.

GLOBIO 3 bepaalt (i) de effecten van drukfactoren op MSA en hun relatief bijdrage; (ii) verwachte tendensen onder diverse toekomstige scenario's; en, (iii) de waarschijnlijke gevolgen van diverse beleidsopties.Drie verschillende mondiale beleidsopties zijn doorgerekend op hun potentie om het biodiversiteitsverlies te verminderen. Deze opties zijn: tegen gaan van klimaatverandering door uitgebreid gebruik van biobrandstoffen, een verhoging van plantage bosbouw, en een uitbreiding van de beschermde gebieden. De hoofdconclusie is dat het biodiversiteitsverlies waarschijnlijk tijdens de komende decennia zal doorgaan. Plantages kunnen helpen om de snelheid van het verlies te verlagen, terwijl het tegen gaan van klimaatverandering door het uitgebreid gebruik van biobrandstoffen de snelheid van het verlies zal verhogen. De bescherming van 20% van alle grote ecosystemen leidt tot een kleine vermindering van de snelheid van het verlies, op voorwaarde dat de bescherming effectief is en dat de op dit moment al aangetaste beschermde gebieden worden hersteld.

Verwante publicaties:

Auteurs

Alkemade, R., M. van Oorschot, L. Miles, C. Nellemann, M. Bakkenes, B. ten Brink

Kenmerken

Publicatietitel
GLOBIO3: A Framework to investigate options for reducing global terrestrial biodiversity loss
Publicatiedatum
13 februari 2009
Publicatie type
Publicatie
Tijdschrift
Ecosystems
Productnummer
92346