Krap bij kas in een betaalbare huurwoning
Steeds meer huurders in de sociale huursector lopen het risico de maandelijkse huur niet te kunnen betalen. Dit ondanks de relatief lage huren en de huurtoeslag. Het leven is in vele opzichten (voeding, elektra, zorgpremies) duurder geworden terwijl de loonontwikkeling achterbleef. Hierdoor houden huurders steeds minder geld over om te wonen.
Toenemende betaalrisico’s in de sociale huursector
In 2002 had nog slechts 4 procent van de huurders in het sociale huursegment een betaalrisico, in 2012 was dit aandeel opgelopen tot circa 13 procent. Ondanks de omvangrijke subsidiëring in de sociale huursector zijn steeds minder huurders en huurtoeslagontvangers na het betalen van de maandelijkse huur in staat om in het levensonderhoud te voorzien. Laat staan dat er geld over is voor sport en uitjes. Deze ontwikkeling hangt vooral samen met de gestegen kosten van het levensonderhoud en ontwikkelingen in de inkomenssfeer. De netto woonlasten zijn daarentegen in reële zin nauwelijks gestegen tussen 2002 en 2012.
Zoektocht naar bijsturingsmogelijkheden
De vraag is in hoeverre de overheid en woningcorporaties de betaalrisico’s onder huurders kunnen verminderen via het woonbeleid. Als de huurtoeslag wordt gezien als een instrument om een sociaal acceptabel bestaansminimum te bewerkstelligen na het betalen van de maandelijkse huur, dan zou de oplossingsrichting de huurtoeslag kunnen wijzen. Ook kunnen woningcorporaties mogelijk een bijdrage leveren via het gevoerde huurbeleid. De mate waarin zij dit op financieel verantwoorde wijze kunnen doen, wordt uitgewerkt in een lopend PBL-onderzoek naar de kwetsbaarheden in de huursector.
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Krap bij kas in een betaalbare huurwoning
- Publicatiedatum
- 16 juni 2015
- Publicatie type
- Publicatie
- Tijdschrift
- Tijdschrift voor de Volkshuisvesting (TVV), nummer 2, juni 2015