RUDIFUN
Hoe dichtbebouwd is een buurt vergeleken met een andere buurt? Hoeveel vierkante meters zijn in een buurt toegevoegd? Is het aantal woningen hierbij toe- of afgenomen of is de oppervlakte van de woningen toegenomen? En als de ambitie bestaat om de dichtheid van een buurt te vergroten, welke bestaande buurten met die hogere dichtheid zijn dan goed vergelijkingsmateriaal? Hoe functioneren die buurten? Bij dit soort vragen kan de door het PBL ontwikkelde GIS-dataset RUDIFUN behulpzaam zijn.
Een hoge bebouwingsdichtheid maakt het mogelijk dat het landschap rondom steden en dorpen onbebouwd blijft en dat onderlinge afstanden binnen steden relatief kort zijn. Dit schept gunstige voorwaarden voor onder meer actieve mobiliteit en economische interactie. Maar hoge dichtheden worden ook geassocieerd met leefbaarheidsproblemen en congestie. Kennis over ruimtelijke dichtheden is daarom zeer relevant voor gebiedsontwikkeling. De RUDIFUN-dataset kan helpen bij het analyseren van dichtheden en verdichtingsvraagstukken.
Voor het themanummer over verdichting van het vaktijdschrift voor sociale woningbouw Renda schreven Arjan Harbers, Hans van Amsterdam en Martijn Spoon van het PBL een artikel over de RUDIFUN-dataset en de toepassing van deze dataset voor verdichten.
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- RUDIFUN
- Publicatiesubtitel
- Ruimtelijke indicatoren bij verdichtingsopgaven
- Publicatiedatum
- 6 april 2025
- Publicatie type
- Artikel
- Publicatietaal
- Nederlands
- Productnummer
- 5876