Vlees, vis en zuivel: opties voor verandering in productie en consumptie
De consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel is de afgelopen vijftig jaar sterk toegenomen in de Europese Unie. Deze is hier nu twee maal zo hoog als het mondiale gemiddelde. De…
Vlees, vis en zuivel: opties voor verandering in productie en consumptie
De consumptie van vlees, vis en zuivel is de afgelopen vijftig jaar sterk toegenomen in Europa en is nu twee maal zo hoog als het mondiale gemiddelde. Dit leidt tot een groot ruimtebeslag...
Omslag nodig in landbouw, bosbouw, visserij en waterbeheer om biodiversiteitsverlies te stoppen
Hoewel internationale inspanningen om het verlies van biodiversiteit te stoppen op enkele terreinen resultaat boeken, leiden deze tot op heden niet tot verbetering in de toestand van de natuur...
De prijs van proteïnen: Landbeslag en CO2-voetafdruk van vlees, zuivel, vis en vleesvervangers
De productie van vlees, zuivel en vis heeft grote effecten op natuur en milieu. Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende producten, zowel wat betreft gebruik van landbouwgrond als…
Nederland heeft in nieuwe ‘stroomgebiedbeheer-plannen’ voor de periode 2016-2021 vastgelegd welke maatregelen het wil nemen om de ecologische einddoelen te halen die het zich heeft gesteld binnen de…
De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant streven naar een delta die economisch vitaal, ecologisch veerkrachtig, klimaatbestendig en veilig is en blijft in de toekomst. Op korte termijn…
Verduurzaming van de visserij, verbetering van de waterkwaliteit en herstel van natuurlijke dynamiek zijn nodig om de kwaliteit van de zeenatuur te verbeteren. Voor de Noordzee is ook de ruimtelijke…
Natuurlijk kapitaal. Toestand, trends en perspectief
Het kabinet introduceert met natuurlijk kapitaal een beleidsconcept waarin de baten van natuur centraal staan. Het wil daarmee de scheiding doorbreken tussen economie en natuurbehoud. Het…
In 2013 gaf het PBL een publicatie uit over duurzame handelsketens. Daarin werd een toename geconstateerd van de marktaandelen van duurzame hernieuwbare grondstoffen, zoals koffie, cacao, hout, vis…
Stuurfactoren voor de ecologische kwaliteit van regionaal oppervlaktewater.
Dit rapport geeft aan hoe ecologische kwaliteit van oppervlaktewater verbeterd kan worden door variabelen als totaal stikstof, totaal fosfor of zuurstofgehalte aan te passen. Ook de invloed van…