Verduurzaming van landbouw via de keten: De kracht en beperkingen van private sturing in de aardappel- en de zuivelketen
Nederlandse bedrijven uit de zuivel- en de consumptieaardappelketen nemen diverse initiatieven om de landbouw te verduurzamen, die verder gaan dan wat de wet voorschrijft. In veel van deze private…
In 2013 gaf het PBL een publicatie uit over duurzame handelsketens. Daarin werd een toename geconstateerd van de marktaandelen van duurzame hernieuwbare grondstoffen, zoals koffie, cacao, hout, vis…
De marktaandelen van geïmporteerde producten die zijn voorzien van een duurzaamheidskeurmerk, zijn in Nederland in de afgelopen decennia substantieel gestegen. Maar er is geen eenduidig beeld van de…
Perspectief voor ontmoeting tussen wetenschap en beleid
Werk maken van duurzame verstedelijking vergt nieuwe planningspraktijken, waarin kleinere en grotere transformaties voorop staan. Belangrijke onderdelen van de nieuwe planningspraktijken zijn…
Andere rol overheid nodig bij verduurzaming productketens?
Duurzaam geproduceerde goederen worden steeds populairder. Het aandeel van duurzame koffie en hout op de Nederlandse markt nadert de 50%. Met certificeringsystemen die de claim “duurzaam” waarborgen…
Ingesleten voedselroutines hinderen duurzamer en gezonder eten
Om duurzamer en gezonder te eten, is het nodig om ingesleten alledaagse voedselroutines te veranderen. In de PBL-studie Voedselconsumptie veranderen zijn zeven bouwstenen voor beleid uitgewerkt die...
Een steeds groter deel van het inkomen van bedrijven wordt verdiend door bij te dragen aan het productieproces van internationaal geproduceerde producten. Deze bijdrage van regionale bedrijvigheid in…
Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40% van de landbouwgerelateerde emissies. Deze landbouwemissies…
In maart bespreekt Nederland het kabinetsvoorstel over aanscherping van het mestbeleid voor 2008 en 2009 met de Europese Commissie. Met dit voorstel zal Nederland haar ambities zoals vastgelegd in het...
Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40% van de landbouwgerelateerde emissies. Deze landbouwemissies...