EU Resource Efficiency perspectieven op wereldschaal
'Resource efficiency' is één van de ‘vlaggenschip’ projecten van de Europese Commissie. het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de verwachte ontwikkeling van vijf belangrijke aspecten hiervan op…
In deze policy brief gaan we in op de vraag hoe beleid de verduurzaming van voedselconsumptie kan stimuleren. We presenteren 7 bouwstenen voor beleid op basis van een benadering die consumptie…
Verduurzaming van landbouw via de keten: De kracht en beperkingen van private sturing in de aardappel- en de zuivelketen
Nederlandse bedrijven uit de zuivel- en de consumptieaardappelketen nemen diverse initiatieven om de landbouw te verduurzamen, die verder gaan dan wat de wet voorschrijft. In veel van deze private…
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het VU Athena Instituut voeren een lerende evaluatie uit van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBP VP). Het doel van de lerende evaluatie…
Voedselzekerheid in Afrika: een verkennende studie
De landbouwsector in Sub-Sahara Afrika heeft voldoende potentieel om voedselzekerheid in de regio te bereiken. Specifiek beleid is nodig om de natuurlijke hulpbronnen bodem en voedingsstoffen te…
Dagelijkse kost. Hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem
Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van ons voedsel heeft wel een keerzijde voor de leefomgeving, zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Door consumenten en ketens…
Vlees, vis en zuivel: opties voor verandering in productie en consumptie
De consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel is de afgelopen vijftig jaar sterk toegenomen in de Europese Unie. Deze is hier nu twee maal zo hoog als het mondiale gemiddelde. De…