Oversterfte tijdens de corona-epidemie: toepassing van een dynamisch regressiemodel
Corona heeft een duidelijke invloed gehad op de sterfte sinds begin maart 2020. Hoe groot de impact precies is, is echter nog niet zeker. In dit artikel wordt een nieuwe methode gepresenteerd om de…
Welke veestapel past in Nederland? Inbreng voor de maatschappelijke discussie over begrenzing en sturing van de omvang van de veestapel
Een grotere veestapel zonder extra maatregelen leidt tot meer milieueffecten en grotere risico's voor de volksgezondheid. Welke omvang en structuur van de veestapel past, is niet te zeggen, maar…
Het Milieu- en Natuurplanbureaurapport "Nuchter omgaan met risico" omschrijft een systematiek voor milieurisico's waarmee de politiek zo goed mogelijk de afweging kan maken tussen rechtvaardigheid en…
Dit achtergronddocument bevat de resultaten uit de inventarisatiefase van de studie “Assessment van wereldwijde potentieel van biomassaproductie en verbanden met voedselproductie, watergebruik…
Productierechten in de veehouderij: gevolgen van afschaffen in 2015 voor veehouderij en leefomgeving
Aan het afschaffen van het stelsel van productierechten in 2015 zijn zowel voor- als nadelen verbonden. De veestapel kan mogelijk in omvang toenemen. Dit bemoeilijkt de uitvoering van het mestbeleid…
Over de gezondheidsrisico's van fijn stof in Nederland
Fijn stof in de lucht kan leiden tot gezondheidsklachten en zelfs vroegtijdige sterfte. Dat blijkt uit een honderdtal epidemiologische studies. Hoe die effecten precies ontstaan is nog niet duidelijk…
Vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
De voorgestelde vergroeningsmaatregelen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU hebben slechts een relatief kleine invloed op de verduurzaming van de landbouw. De Europese landen…
Perspectieven op duurzaam voedsel: pluriformiteit in debat en beleid
In deze beleidsstudie onderscheiden we 5 perspectieven op duurzaam voedsel die in het Nederlandse maatschappelijke debat over voedsel en duurzaamheid terugkomen. Elk perspectief vertelt een wezenlijk…
In deze policy brief gaan we in op de vraag hoe beleid de verduurzaming van voedselconsumptie kan stimuleren. We presenteren 7 bouwstenen voor beleid op basis van een benadering die consumptie…
Vlees, vis en zuivel: opties voor verandering in productie en consumptie
De consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel is de afgelopen vijftig jaar sterk toegenomen in de Europese Unie. Deze is hier nu twee maal zo hoog als het mondiale gemiddelde. De…