Marktstabiliteitsreserve in het Europese emissiehandelssysteem
Door het aanbod van emissierechten meer in balans te brengen met de vraag beoogt de Europese Commissie het Europese emissiehandelssysteem (ETS) in 2021 structureel te versterken. Een zogenoemde 'marktstabiliteitsreserve' in het Europese ETS zorgt voor een hogere emissieprijs en een afname van het overschot aan emissierechten en kan daarmee bijdragen aan herstel van vertrouwen van de marktpartijen.
In een gezamenlijke notitie analyseren de NEa (Nederlandse Emissieautoriteit) en het PBL het doel en de effecten van de marktstabiliteitsreserve en verschillende varianten op het voorstel van de Europese Commissie.
Herstel vertrouwen in ETS
Invoering van een marktstabiliteitsreserve zal de schaarste op de ETS-markt op korte termijn vergroten, wat zorgt voor een hogere emissieprijs. Het kan bovendien bijdragen aan herstel van vertrouwen van de marktpartijen in het Europese ETS. Dat zou een extra impuls kunnen geven aan investeringen in koolstofarme technologieën voor de lange termijn.
Snellere afbouw overschot aan emissierechten
De marktstabiliteitsreserve zorgt voor een afname van het overschot aan emissierechten in de markt. Een snellere afbouw van het overschot kan worden bereikt door de marktstabiliteitsreserve eerder in te laten gaan en door de eerder uit de markt genomen rechten (‘backloading’) niet te veilen maar in de reserve op te nemen.
Auteurs
Kenmerken
- Publicatietitel
- Marktstabiliteitsreserve in het Europese emissiehandelssysteem
- Publicatiedatum
- 30 september 2014
- Publicatie type
- Publicatie
- Productnummer
- 1505