Circulaire economie

De hoeveelheid grondstoffen die wereldwijd wordt gebruikt, is in de afgelopen eeuw verachtvoudigd. Dit leidt tot een toenemende belasting van het milieu. In een circulaire economie staat het efficiënter gebruiken van grondstoffen centraal. Een circulaire economie is gericht op het langer in de productieketen houden van grondstoffen, met als doel een optimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, dus met de hoogste waarde voor de economie en de minste schade voor het milieu.

In Nederland krijgt de transitie naar een circulaire economie steeds meer vorm, zowel vanuit de samenleving als vanuit de overheid. Het PBL ondersteunt dit proces met verschillende vormen van onderzoek. We analyseren de effecten van beleid op milieu en economie, we identificeren kansen en belemmeringen voor burgers en bedrijven, we verkennen welke beleidsinstrumenten tot een circulaire economie kunnen leiden en we monitoren de voortgang van de transitie.

In het Werkprogramma monitoring en sturing circulaire economie ontwikkelen 7 partijen onder regie van het PBL een monitoringssystematiek en ze gebruiken deze om zowel de transitie naar als de effecten van een circulaire economie in beeld te brengen.

Nieuws

Produceren én afdanken van duurzame energietechnologie kan beter

Lees meer

Terugblik op Nacht van de Leefomgeving: 'Nederland klimaatneutraal in 2050 - Hoe dan?'

Lees meer

Impressie symposium ‘Hoe circulair zijn producten en wat kan beter?’

collagefoto CE
Lees meer

Bredere aanpak terugdringen grondstofgebruik noodzaak

collagefoto CE
Lees meer

Publicaties

Naar een meer circulaire energietransitie met uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Vooruitgang in de circulaire economie

collagefoto CE

Monitoring van circulariteitsstrategieën

flessen, papier en blikjes

Global Resources Outlook 2024